There is nothing to show here!
Slider with alias pannendaken not found.
category-introblock-pannendak

De meest gebruikte vorm van dakbedekking die er is

Schuine of hellende daken worden in Nederland meestal door dakpannen bedekt. En dat heeft een reden. Van alle dakbedekkingen die er worden gebruikt is de kwaliteit-duurzaamheidsverhouding van dakpannen het meest aansprekend. Dat heeft vooral te maken met de lange gemiddelde levensduur die dakpannen hebben en de andere voordelen die hieronder worden weergegeven.

Voordelen van dakpannen:

 • Lange levensduur
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden
 • Brandveilig
 • Makkelijk in onderhoud
 • Snelle plaatsing
 • Klimaatvriendelijk

Een dakpan is een dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast. Ook kunnen dakpannen verticaal worden verwerkt, hiertoe vormt de verankering een essentieel onderdeel. Op het houten dak wordt vaak een latwerk gemaakt van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen met een nok op rusten. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd.

We beschrijven hier de gemiddelde levensduur. Vaak is dat veel langer (soms wel 100 jaar), maar de levensduur is ook afhankelijk of er wel of geen onderhoud aan het dak wordt gepleegd.

Soort Dakpan Gemiddelde levensduur
Betonnen dakpannen 30 jaar
Keramische dakpannen 50 jaar

We beschrijven hier de gemiddelde levensduur. Vaak is dat veel langer (soms wel 100 jaar), maar de levensduur is ook afhankelijk of er wel of geen onderhoud aan het dak wordt gepleegd.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

U krijgt daarbij ook nog eens 10 jaar garantie.

BETONPANNEN

Betonnen dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en passen zowel bij een traditionele als moderne architectuur. Lees hier alles over de voor- en nadelen van betonnen dakpannen en de kostprijs per vierkante meter. Betonnen dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en passen zowel bij een traditionele als moderne architectuur. Lees hier alles over de voor- en nadelen van betonnen dakpannen en de kostprijs per vierkante meter. Betonnen dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en passen zowel bij een traditionele als moderne architectuur.

KERAMISCHE DAKPANNEN

Keramische dakpannen, ook wel beter bekend als kleidakpannen of stormpannen, zijn iets duurder dan betonpannen maar gaan wel een stuk langer mee. Keramische dakpannen zijn in vele vormen, kleuren, stijlen en formaten beschikbaar. Daar waar betonnen dakpannen in de jaren ’90 nog het populairst waren, kiest de meerderheid van de woonbezitters nu voor kleidakpannen.

Sneldekpannen van beton

Betonnen sneldekpannen zijn relatief grote en brede dakpannen die je kan herkennen aan de golf in het midden van de dakpan. Deze pannen hebben een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhoudig en worden om deze reden vaak gebruikt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Gemiddeld zijn deze dakpannen zo’n 30 cm breed en 42 cm lang. Het grootste voordeel van deze betonnen pannen is dat ze snel te leggen zijn, wat een gunstige invloed heeft op de kosten.

Betonnen dakpannen worden in de fabriek voorzien van een dubbele beschermlaag die de dakpan beschermt tegen UV- straling, vocht, atmosferische vervuiling. Deze beschermlaag bestaat uit transparant synthetisch acrylaat maar ook andere beschermlagen zijn mogelijk. Tevens geeft deze beschermlaag de pan een karakteristieke uitstraling.

Voordelen van betonnen dakpannen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (Ze zijn een stuk goedkoper dan keramische of kleidakpannen)
 • Snel te plaatsen (vooral het sneldektype betonpan)
 • Perfect maatvast en vormvast
 • Grote keuze aan vormen en kleuren
 • Platte betonpannen zijn erg geschikt voor een moderne architectuur
 • Kleine ecologische inpact (grondstoffen zijn volop voorhanden en voor de productie is slechts weinig energie nodig.

Voordelen Keramische dakpannen

 • Authentieke, natuurlijk look
 • Duurzaam; bestand tegen weersinvloeden en chemische stoffen
 • Zien er langer mooi uit
 • Verouderde look mogelijk
 • Ecologisch: recycleerbaar als gravel voor tennispleinen

Houtconstructie onder de pannen

 • Zijn er gebreken opgemerkt aan de panlatten? Hier en daar zullen stukken vervangen moeten worden en/of de bevestiging ervan zal moeten worden verbeterd.
 • Een panlat is een horizontale lat om de dakpannen te dragen. De latten zijn ca. 22×32 mm en op tengels vastgezet aan het dakbeschot (de tengels lopen verticaal).
 • Afgezakte pannen worden meestal veroorzaakt door gebreken aan de panlatten.
 • Mocht er in het dakbeschot en de panlatten een houtworm aangetroffen worden. (Houtworm is een slopend proces, het hout wordt slechter en slechter) De houtworm dient dan ook bestreden te worden!
 • Is er in het dakbeschot houtrot aangetroffen? De oorzaak kan een lekkage zijn. Geadviseerd wordt om enkele onderdelen te vervangen of het houtrot op één of andere wijze te herstellen. Uiteraard moet eerst een eventuele lekkage oorzaak worden verholpen. Wees alert op schimmels bij langdurige lekkages.
 • In voorkomende gevallen kan door vervuiling onder de pannen de ruimte tussen de pannen en het dakbeschot onvoldoende ventileren. Het risico op houtrot door vocht is aanwezig, ook voor andere houtaantasters (houtworm) zijn deze vervuilde omstandigheden ideaal. De vervuiling moet dan ook worden verwijderd zodat de situatie onder de pannen verbeterd.

Schade aan dakpannen

Sommige mensen gaan er klakkeloos vanuit dat dakpannen hun woning voldoende beschermen. Vaak is dit ook het geval, maar dit geldt natuurlijk niet als een dakpan beschadigd is. Een dakpan is behoorlijk stevig, maar kan desondanks toch breken. Een gebroken dakpan beschermt jouw dak niet meer. Op een regenachtige dag kan het water via de beschadigde dakpan doordringen tot jouw houten dakconstructie. Indien jij de betreffende dakpan niet vervangt, kan dit nogal wat schade veroorzaken. Zo kan er op den duur een lekkage ontstaan. In het ergste geval kan jouw dak instorten. Het water dat via een kapotte dakpan naar binnen stroomt, kan namelijk houtrot veroorzaken in jouw constructie. Hierdoor kan de constructie jouw dak mogelijk niet meer dragen. Het logische gevolg hiervan is dat jouw dak instort.

Laat dakpannen snel vervangen indien nodig

Vaak wordt gedacht dat een gesneuvelde dakpan niet zo’n probleem is. Hierboven kon je lezen dat dit wel degelijk het geval is. Ook pannen die aan het einde van hun latijn zijn, moet je zo snel mogelijk vervangen. Het vervangen van een pannendak is een specialiteit die B&M Dak-Totaal in huis heeft. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar vraag jezelf af of dit verstandig is. Het vervangen van dakpannen is ten eerste gevaarlijk. Jij moet immers op hoogte werken. Daarnaast moeten de nieuwe pannen op de juiste manier geplaatst worden. Indien dakpannen verkeerd geplaatst worden, ligt het risico van een lekkage op de loer. Laat daarom de dakpannen vervangen door een professionele dakdekker zoals B&M Dak-Totaal..

NEEM CONTACT MET ONS OP

[email protected]
073 – 6990167

  *verplichte velden